Новата книга на проф. д.н.  “ вече е достъпна за експерти,

...
Новата книга на проф. д.н.  “ вече е достъпна за експерти,
Коментари Харесай

Проф. д.н. Вера Найденова – „Япония на екрана и на живо“

Новата книга на проф. д.н.  „ “ към този момент е налична за специалисти, студенти и фенове на киното.

Преминало през конкурс и субсидирано от НАТФИЗ, изданието може да бъде открито в Библиотеката на Академията, в книжарницата на ул. „ Стефан Караджа “, както и в „ “.

„ Мисълта за основаването на книгата ме споходи по време на пандемията. В неизвестен момент обезпокоеното ми подсъзнание изтласка загатна от написаните в миналото рецензии за японски филми (първата през 1967 г.), след това и този за напъните, вложени при пояснение творчеството на Акира Куросава (по мотив книгата му „ Нещо като автобиография… или потта на жабата “); разсъниха се и клетките в паметта ми от претърпяното при пребиваването в Япония (14 – 24 октомври, 1990 г.), усещанията от японските филми, видени в Кан (1993 – 2020)…

Някои от публикациите притежавах, други намерих, проведох електронното им преписване. При прочита усетих нужда от актуализация и обогатяване с нова информация. Така, в придвижване, книгата закупи необикновен темперамент. Получи се мозайка от разнородни текстове – остарели критически разбори се редуват с днешни разсъждения, непознати отзиви и констатации се допълват с мои, изкуствоведски постановки съседстват с фактологична информация… “ – споделя проф. Найденова в изявлението си за сп. .

В „ Япония – на екрана и онлайн “ са събрани публикации за японското кино и японската просвета, писани през интервала 1967 – 2022 година

Безспорна фигура в националното кинознание, близо 6-ет десетилетия проф. Вера Найденова неуморно проучва и систематизира кинематографичните процеси, формулира и ги обобщава в книги и учебници, интензивно журира български и интернационалните фестивали, изисква и окуражава развиването на създателите и взе участие в образованието им в НАТФИЗ, а от време на време в откритието и основаването им.

С книгите си – „ Автори на българското кино “, „ Човекът от екрана “, „ Керваните на киното пътуват ”, „ Георги Георгиев-Гец ”,  „ Киното познато и непознато ”, „ Екранизацията – безконечен спор? ”, „ Унгарското кино 1968 – 2004 ”, „ Съвременният киносвят ”,  „ Българско кино. По следите на персоналния опит “, „ Фестивалът Кан ”, „ Миниатюри на тематика кино “, студията върху творчеството на Акира Куросава в неговата книга „ Потта на жабата или нещо като автобиография ” и други – проф. Вера Найденова преведе посланията от културата и киното на ХХ до наследниците им в XXI век.

Проф. Вера Найденова е притежател на медал „ Кирил и Методий ” І степен, на оценките на СБФД и на интернационалния „ София филм фест ” за извънреден и повсеместен принос към българското кино, „ Златен кръст ” – на най-високото държавно отличие на Унгария, на премията на Столична община за ярки достижения в региона на културата 2020 в категория „ Критика и публицистика в региона на културата “ за последното си проучване в „ Миниатюри на тематика кино ”, на Държавната премия „ Св. Паисий Хилендарски “ 2020 – за извънреден принос за развиването на националната културна еднаквост и духовни полезности.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР